Rasvoorlichting

Een Mastiff in Huis? Waar begin ik aan?

Beste bezoeker van deze website,

U bent op onze site terechtgekomen waarschijnlijk omdat u geïnteresseerd bent in de mastiff en er wat meer informatie over zoekt.

Over de honden zelf vindt u hier niet veel informatie. Daarvoor moet u zijn bij boeken over het ras. We kunnen u wel wat informatie geven over wat er zoal in het gezin kan veranderen als een hond er deel van gaat uitmaken.

Allereerst willen wij u wat informatie geven met betrekking tot de factoren die van belang zijn als u van plan bent een mastiff als huisdier te nemen.

Een mastiff in huis nemen is niet niks. Een ornament dat je toevoegt aan het interieur omdat het zo leuk staat in de kamer. Geschikt als statussymbool is zo’n dier ook niet bepaald. Geen enkel dier trouwens al krijg je de indruk dat sommige eigenaren dat wel vinden. Als je niet altijd al een hond hebt willen hebben moet je geen hond nemen en zeker geen mastiff. De hond heeft daar niks aan en zelf word je er ook niet gelukkig van. En als dan blijkt dat je er een te zware verplichting bij hebt gekregen, want dat kan het worden, is het meestal de hond die het moet ontgelden.

Eén van de slechtste redenen die iemand kan hebben voor het nemen van een hond is: “het is zo leuk voor de kinderen”.

Een hond is nooit voor de kinderen. Het kan heel fijn zijn voor kinderen om een hond te hebben en voor sommige honden ook om deel uit te maken van een gezin met kinderen, maar dat is zeker geen vanzelfsprekendheid. Zodra een gezin een hond neemt komt er een nieuwe, behoorlijk zware, taak op de ouders te rusten. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat gezin en hond zich aan elkaar aanpassen zodat ze er een fijn huisdier aan krijgen. Zij moeten de nieuwkomer opvoeden tot een goede gezinshond, hem of haar beschermen tegen mogelijk niet zo aardig gedrag, al dan niet opzettelijk, van de kinderen of van vriendjes daarvan die over de vloer komen. En ze moeten die kinderen beschermen tegen de vrolijke vaak wilde speelsheid van de pup die bij dat spel ook z’n scherpe nagels en tandjes gebruikt. Dat doen pups nu eenmaal. Dit is ze vrijwel nooit snel genoeg af te leren zonder (voor de pup) bijna traumatische ervaringen. Volwassenen en kinderen kunnen ongewild de nog zeer kwetsbare pup ook schade toebrengen. Dan gaat het om mogelijke lichamelijke schade zowel als schade bij het ontwikkelen van het karakter. Zeker bij een grote hond kan dat verstrekkende gevolgen hebben.

We raden dan ook iedereen aan om met de pup een puppy cursus te volgen. De pup went dan aan allerlei omstandigheden buiten zijn veilige woonplek en de onervaren baas leert met de pup om te gaan in aanwezigheid van andere honden en mensen. En hoe hij de pup ongewenst gedrag kan afleren en gewenst gedrag aanleren. Vaak zal de inrichting van het huis ook hier en daar, soms tijdelijk, aangepast moeten worden. Een gladde vloer bijvoorbeeld is uit den boze. De gewrichten, spieren en pezen zijn nog volop in ontwikkeling en die moeten niet op een rare manier belast worden. Mastiffs behoren tot de snelst groeiende zoogdieren. Ze groeien in een jaar tijd net zoveel als een mens in 15 tot 20 jaar en zijn daardoor een tijdlang zeer kwetsbaar. Een in spagaat over de vloer glijdende spelende pup is niet om om te lachen. Op zulke momenten wordt er mogelijk blijvende schade toegebracht aan die gewrichten waar de hond de rest van z’n leven last van zal hebben. Niet prettig als je tussen de 50 en 100 kilo weegt en nog steeds op de wandeling of thuis wilt kunnen rennen en spelen met een bal of met soortgenoten. Zorg dus dat u zolang er in huis gespeeld wordt een kleed op de gladde vloer legt.

Als u denkt dat u voldoet aan de eisen die aan u en uw huishouden door de nieuwkomer worden gesteld wordt het tijd om gericht te gaan zoeken naar een fokker waarvan u een pup zou kunnen kopen.

Tijdens uw oriëntatie tocht heeft u waarschijnlijk al diverse mastiffs en hun eigenaren ontmoet. Het is belangrijk dat u ook fokkers bezoekt. En niet maar één die toevallig een nestje heeft.

U moet bedenken dat er meerdere fokkers zijn die allemaal volgens hun eigen criteria hun fokdieren selecteren. Het selecteren van de teef waarmee gefokt gaat worden steekt voor veel fokkers niet zo nauw. Als fokker heb je daar weinig keus in. Je kunt alleen maar fokken met wat je hebt, meestal als pup genomen, met alleen een al dan niet eerlijk oordeel van de fokker daarvan. Met die teef zit je dan opgescheept en daar ga je dus mee fokken als je besmet bent geraakt door het fokvirus. Of het gokvirus. Vaak in de hoop dat een nestje mastiffpups je meer zal opleveren dan dat het je zal kosten.

Als potentiële koper heeft u natuurlijk uw eigen criteria als het gaat om karakter en uiterlijk van de hond waar u naar op zoek bent. U weet dus waar u naar op zoek bent en als de honden van een fokker u niet aanstaan moet u daar geen pup kopen. Ook niet als er net in die periode weinig nestjes zijn en u geen andere keuze heeft. Dan kunt u echt beter even wachten.
En vergeet niet dat de helft van het erfelijke materiaal van uw toekomstige hond van de vader afkomstig is. Probeer die dus ook te bezoeken om te kijken of hij u aanstaat. Als dat niet het geval is, als hij agressief is bijvoorbeeld of heel erg angstig, zou ik er geen pup van willen hebben. Ik zou sowieso geen pup willen kopen van een fokker die voor de fok honden met een slecht karakter gebruikt. Honden van het formaat van een mastiff zijn, als ze geen goed karakter hebben, veel te gevaarlijk om te hebben. Daar kunnen akelige ongelukken van komen.

Verder zijn er natuurlijk grote verschillen in hoe fokkers hun honden “houden”.

Doen de fokkers iets met hun honden zoals wandelen bijvoorbeeld? Maken ze deel uit van het huishouden, het gezin, omringd door mensen en de andere honden? Of verblijven ze in een schuur of kennel met of zonder vrije uitloop naar buiten? En liggen ze op een harde ondergrond of hebben ze een zachte mat om op te liggen? Is de vloer waar ze op leven glad of ruw? Deze punten gelden ook zeker voor de pups.

Komen die pups regelmatig in contact met vreemde mensen? En met de andere honden van de fokker? Wordt er met ze gewandeld en hoe gedragen de pups en de andere honden zich als ze mensen, u bijvoorbeeld, en/of andere honden tegenkomen?

Dit zijn factoren die in de eerste weken en maanden een zeer belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het karakter van de hond en die dus mede bepalen met wat voor dier u de komende jaren “zit opgescheept”. Weer geldt: Als de wijze waarop de fokker z’n honden en pups houdt u niet aanstaan of als de fokker u informatie met betrekking tot deze zaken onthoudt dan moet u daar geen pup kopen.

Al met al, u heeft heel wat te doen en te overwegen voordat u een beetje verantwoord de stap van het in huis halen van een mastiff kunt zetten.

Het is ook van belang dat u zich oriënteert op wat er aan ziektes en erfelijke afwijkingen bij de mastiff kan voorkomen. En wat een variatie in karakter er is. Die variatie is namelijk vrij groot. Daar vindt u in de “Informatiebrochure over de Mastiff“ van de Vereniging van Mastiffliefhebbers meer over.

Dus: nog 1 goede raad:
Lees die Informatiebrochure. Het woord “brochure” is hier trouwens niet echt op z’n plaats. Het is een 116 pagina’s A4 formaat tellend drukwerk, met foto’s, geschreven door een fokker die al meer dan vijftig jaar mastiffs heeft, eigenlijk altijd in één groep variërend in grootte van twee tot zelfs meer dan 10. Eventueel aanwezige pups niet meegeteld. Veel ervaring en veel kennis dus.

Hoe u deze kunt bestellen vindt u elders op deze site.

Als u hem duur vindt, bedenk dan dat u van plan bent een hond van € ????,?? te kopen en te onderhouden, wat ook niet direct goedkoop is, en dat € 17,50 voor zinnige informatie in vergelijking daarmee echt niet veel is. Mogelijk bespaart het u een hoop geld en, belangrijker nog, een hoop ellende voor u en de hond als u een verkeerde keuze maakt.

Veel succes!


Heeft U toch nog vragen over de Mastiff dan kunt u bellen met:

  • één van de bestuursleden

abricot